Przepis na naleśniki z konfiturą

Naleśniki to danie, które jest w stanie zaspokoić apetyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Można je przyrządzić na słodko, na słono, z farszem czy bez farszu. Kombinacji jest naprawdę sporo. W naszym kraju najbardziej popularne są naleśniki z dżemem lub konfiturą. Chociaż coraz więcej osób przekonuje się do bardziej wykwintnych wersji tej potrawy.

Przepis na ciasto na naleśniki jest prosty, chociaż często modyfikowany o drobne szczegóły. Na którąkolwiek wersję się zdecydujemy, to i tak możemy mieć pewność, że ciasto naleśnikowe będzie smaczne.

Składniki

Ciasto na naleśniki:

Sprawdzony przepis na naleśniki jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczą poniższe składniki:
  • szklanka mąki pszennej + 2 dodatkowe łyżki
  • 3 średniej wielkości jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • olej z pestek winogron – 4 łyżki
  • szczypta soli

Dodatki: konfitura i dekoracja

Przepis na naleśniki nie ogranicza się jedynie do samego ciasta. Równie ważne jest farsz, z jakim je podamy. Niezwykle smaczną propozycją są naleśniki z konfiturą malinową lub dżemem z pomarańczy. Odpowiednio złożone, wyłożone wybranym smarowidłem ciasto naleśnikowe można dodatkowo udekorować pysznymi dodatkami w postaci owoców i bitej śmietany.

Przygotowanie naleśników z konfiturą krok po kroku:

Aby zrobić pyszne np. naleśniki z konfiturą nie trzeba być wirtuozem w kuchni. Wystarczy prosty przepis na ciasto na naleśniki i przestrzeganie jego poszczególnych kroków. 

  1. Do miski należy wsypać mąkę, wlać mleko, wodę, olej, wbić jajka oraz dodać szczyptę soli.
  2. Masę miksujemy do momenty, aż będzie gładka i pozbawiona wszystkich grudek.
  3. Nagrzewamy równomiernie patelnię (najlepiej użyć specjalnej patelni do naleśników).
  4. Małą chochlą odmierzamy porcję ciasta i równomiernie wylewamy na patelnię (tylko taka ilość ciasta, by przykryło powierzchnię patelni).
  5. Po około 40-50 sekundach przekładamy naleśnik na drugą stronę (użyj łopatki lub sprawnie podrzuć). Drugą stronę placka smażymy o połowę krócej.
  6. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz. 

Gotowy placek naleśnikowy możesz wysmarować konfiturą malinową lub dżemem z pomarańczy. Na którykolwiek dodatek się zdecydujesz, gwarantujemy, że będzie smaczny.

Przepis na naleśniki jest prosty, a efekty przepyszne. Dlatego danie jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które są smakoszami, ale brak im czasu na przygotowywanie bardziej pracochłonnych potraw.

Przepis na ciasto naleśnikowe zaczerpnięty: https://aniagotuje.pl/przepis/jak-zrobic-ciasto-na-nalesniki