Pomysły na śniadanie do pracy

Śniadanie to najważniejszy posiłek, jaki spożywamy w ciągu dnia. Od jego jakości zależy to, z jaką energią rozpoczniemy poranek. Musimy pamiętać, że nasz organizm, po całonocnym wypoczynku potrzebuje odpowiedniego “zasilenia”, by móc sprawnie funkcjonować przez resztę dnia. Pierwszy posiłek powinniśmy konsumować maksymalnie godzinę po przebudzeniu i powinien on stanowić ok. 25% dobowej podaży energii. Warto zadbać, aby produkty, których użyjemy były dobrej jakości i dostarczały naszemu organizmowi niezbędne ilości składników odżywczych.

Ważne jest również, by pierwszy posiłek spożywać w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu. Jeśli ogranicza nas czas lub nadmiar porannych obowiązków, to może powinniśmy niektóre jego składowe przygotować dzień wcześniej.

Pierwsze śniadanie powinno być smaczne i zdrowe, tak samo jak drugie śniadanie do pracy. To równie istotny element naszego całodniowego menu. Spożywane z reguły około 3 godzin po pierwszym posiłku powinno dostarczać dużo energii w celu efektywnej realizacji pozostałych obowiązków zawodowych. Jego jakość ma znaczący wpływ na naszą kondycję fizyczną, jak również psychiczną. Przygotowanie drugiego śniadania powinno być dla nas równie ważne, co przygotowanie pierwszego.

Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie do pracy?

Wiele osób nie ma czasu na przygotowywanie jakościowych, odpowiednio zbilansowanych posiłków. Natłok obowiązków (przede wszystkim tych rodzicielskich), ciągły pośpiech sprawiają, że ich śniadanie do pracy to np. drożdżówka kupiona w biegu w osiedlowym sklepie. Choć z pewnością jest smaczna, to nie dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Aby zachować kondycję fizyczną i psychiczną, powinniśmy codziennie spożywać zdrowe śniadanie. Skomponowane powinno być z produktów, które dostarczą nam:

  • węglowodany złożone – pełnoziarniste pieczywo, pieczywo razowe lub graham, płatki owsiane, musli, otręby, kasza jaglana,
  • porcję pełnowartościowego białka – jaja, mleko, ser, jogurt naturalny, produkty sojowe, nasiona roślin strączkowych (np. klasyczny hummus – pasta z cieciorki),
  • witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy – dostarczane dzięki odpowiedniej porcji świeżych warzyw i owoców,
  • zdrowe tłuszcze – znajdziemy m.in. w popularnym awokado czy orzechach.

Pomysły na zdrowe śniadanie do pracy

Dobrze skomponowane śniadanie do pracy, to idealny wstęp do efektywnego dnia, z mnóstwem energii i dobrym humorem. Powinniśmy zatem codziennie dbać o to, by nasze posiłki były odpowiednio zbilansowane, syte, by dostarczały naszemu organizmowi właściwej dawki energii. Bez względu na to, czy jesteśmy fanami dań z płatków owsianych, sałatek z owoców, jajecznicy czy miłośnikiem kanapek z pasztetem.

Pomysły na kanapki

Prosta kanapka to idealny pomysł na śniadanie do pracy dla osób, którym brakuje czasu na szykowanie wieloelementowych posiłków. Warto jednak zadbać o to, by to proste rozwiązanie przynosiło naszemu organizmowi korzyści zdrowotne. Do przygotowania kanapek możemy wykorzystać popularne, powszechnie dostępne produkty: wędlina, ogórek, ser czy pomidor. Możemy też pokusić się o kanapki z obłędnym w smaku autorskim paprykarzem Wekowni lub staropolskim pasztetem z gęsi.

Poniżej kilka inspiracji na smaczne i zdrowe kanapki.

Śniadanie do pracy na ciepło

Drugie śniadanie do pracy nie musi ograniczać się do dań, które możemy spożyć na zimno. W większości miejsc pracy istnieje możliwość podgrzania potraw. W sieci istnieją liczne przepisy kulinarne, według których przygotujesz proste danie na ciepło.

Poniżej przygotowaliśmy dla was propozycje ciekawych pomysłów na drugie śniadanie do pracy, które z pewnością ucieszą wasze podniebienia i żołądki.

SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, WARZYWAMI I HUMMUSEM

SKŁADNIKI:

  • Słoik WEKOWNIA hummus
  • Kasza bulgur: 100g
  • Papryka czerwona: ½ szt
  • Suszone pomidory: 100g
  • Natka pietruszki: 1 szt.
  • Pasta paprykowa ajvar: 100g
  • Sól i pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
  2. Paprykę i suszone pomidory pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj razem z kaszą, przesiekaną natką i ajvarem. Dopraw do smaku.
  3. Hummus przełóż na dno miski. Na hummus ułóż kaszę z warzywami. Posyp odrobiną posiekanej natki. Smacznego!

OWSIANKA NA MLEKU SOJOWYM Z KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ

SKŁADNIKI:

  • Słoik WEKOWNIA konfitura pomarańczowa 2 łyżki
  • płatki owsiane 70g
  • miód 2 łyżki
  • mleko sojowe 200ml
  • jogurt naturalny 100g
  • borówki 70g
  • migdały 40g

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mleko sojowe zagotuj w rondelku. Dodaj płatki owsiane i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż całość zgęstnieje.
  2. Po ugotowaniu dodaj konfiturę WEKOWNI, jogurt naturalny oraz miód, zamieszaj.
  3. Całość udekoruj borówkami oraz migdałami. Smacznego!