Obiad lekkostrawny - przepisy

Dieta lekkostrawna polega na dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zawarte są one w odpowiednich produktach, które dodatkowo nie obciążają układu pokarmowego. Dania lekkostrawne polecane są w szczególności w przypadku niektórych chorób lub w okresie okołooperacyjnym. Wskazaniem są przede wszystkim schorzenia układu pokarmowego, a także innych układów, dla których funkcjonowania korzystny wpływ mają potrawy lekkostrawne.

Na czym polega dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna to przede wszystkim dobór odpowiednich produktów oraz sposobów ich przyrządzania, by w jak najmniejszym stopniu obciążały system trawienny. Nie ma jednego, uniwersalnego planu odżywiania. Dania lekkostrawne i ich składniki indywidualnie dostosowuje się pod dane schorzenie oraz osobę, która na nie cierpi.

W diecie lekkostrawnej należy przestrzegać ogólnych, ważnych zasad. Posiłki powinny być niewielkie objętościowo. Należy je spożywać 4-5 razy dziennie, a ostatni z nich nie później niż 2 godziny przed snem. Ważne jest również, by dania lekkostrawne były we właściwy sposób przygotowywane. Należy je gotować w wodzie lub na parze, piec w folii, rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Zakazane jest smażenie potraw, ich grillowanie, duszenie czy obsmażanie.

Jakie składniki uwzględnić w daniach lekkostrawnych?

Aby przygotować lekkostrawny obiad należy w pierwszej kolejności zapoznać się z listą produktów, które są dozwolone oraz zakazane przy diecie lekkostrawnej.

Wskazane artykuły spożywcze to m.in.:

  • produkty zbożowe – pieczywo jasne, drobna kasza, drobny makaron, biały ryż,
  • jaja – na miękko lub omlet przygotowany na parze,
  • mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, jogurt naturalny, kefir,
  • tłuszcze – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno,
  • mięso, wędliny, ryby – chude mięso, różne gatunki: wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk, dorsz, pstrąg, flądra, sandacz,
  • owoce – powinny być dojrzałe, bez pestek i skórki (jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, przetarte przez sitko jagody),
  • warzywa – przede wszystkim gotowane, przetarte, zmiksowane  ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka,
  • cukier i słodycze – miód, dżem bez pestek,
  • przyprawy –  wanilia, cynamon, koper zielony, kminek, bazylia, imbir, pietruszka, sok z cytryny,
  • napoje – woda niegazowana, kompot z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców.

Jakich produktów należy się wystrzegać?

Przygotowując lekkostrawny obiad należy przede wszystkim wystrzegać się:

  • produkty zbożowe – pieczywo z pełnego ziarna, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe,
  • jaja – smażone lub na twardo,
  • tłuste gatunki mięsa, wędlin i ryb (dziczyzna, tłuste części wieprzowiny, wołowiny, łosoś, tłuste wędliny, kiełbasa itp),
  • tłuszcze – używane do smażenia,
  • owoce – wszystkie, które nie zostały wcześniej zalecane,
  • warzywa – wszystkie, które nie zostały wskazane powyżej, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta,
  • przyprawy – ostre, marynaty,
  • napoje – woda gazowana, alkohol, słodkie napoje gazowane.

Przepisy na lekkostrawny obiad wbrew pozorom nie są skomplikowane. Choć początkowo przestrzeganie zasad może wydawać się trudne. Produkty nie są wyszukane czy trudno dostępne. Wystarczy wziąć pod uwagę całą listę wskazań i wykluczeń, które będą stanowić bazę dla właściwego jadłospisu.

Dla kogo wskazana jest dieta lekkostrawna

Obiad lekkostrawny to idealny posiłek dla osób, które zmagają się z poniższymi dolegliwościami:

  • stan zapalny jelita oraz błony śluzowej żołądka
  • nadmierna pobudliwość jelita grubego,
  • choroby nerek i dróg moczowych,
  • infekcja, której jednym z objawów jest gorączka,
  • poważne schorzenia układu oddechowego,
  • nowotwór przewodu pokarmowego.

Na delikatny obiad oparty na zasadach diety lekkostrawnej powinny się również zdecydować osoby w podeszłym wieku, osoby po operacji (w okresie rekonwalescencji), a także osoby, które dłuższy czas znajdują się w pozycji leżącej (pozycja jest często przyczyną pojawienia się zaburzeń pracy przewodu pokarmowego).

3 pomysły na proste dania obiadowe lekkostrawne

Krem z pomidorów pelati

To idealny pomysł na lekkostrawny obiad. Krem przygotowuje się ze słodkich pomidorów pelati, które gotowane są na delikatnym warzywnym wywarze. Wszystkie składniki na samym końcu są miksowane.

Krem dyniowy

Krem dyniowy to kolejny pomysł na obiad lekkostrawny. Prosty w przygotowaniu, sycący i niezwykle smaczny. Jego bazę stanowi delikatny warzywny wywar, dynia Muscat, marchew oraz odpowiednia kompozycja przypraw.

Klopsiki z indyka

To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowane z mielonego mięsa, z którego uformowane są małe klopsiki z indyka. Podawane w aromatycznym sosie z włoskich pomidorów.

Barszcz czerwony

Znany każdemu tradycyjny barszcz czerwony przygotowywany jest z buraków, koncentratu barszczu czerwonego, warzyw i odpowiedniego kompletu przypraw oraz innych dodatków. Posiłek jest smaczny, lekkostrawny i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.