SKŁADNIKI:
Brioszki (składniki na 6 szt.):
- 450g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 250ml mleka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 50 g swieżych drożdzy lub 14 g suszonych
- 80ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- sezam do posypania bułek
Glazura do brioszek:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Grillowany ananas:
- pół świeżego ananasa – 6 plasterków
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Do burgerów:
- dwa słoiczki szarpanej wołowiny BBQ Wekownia
- słoiczek konfitury z czerwonej cebuli Wekownia
- grillowany ananas
- ulubiony sos lub po prostu majonez i ketchup
- ulubione dodatki np. sałata, pomidor, ogórki kiszone, świeża cebula
- 6 plasterków ulubionego sera (ja wybrałam cheddar)
BRIOSZKI Z SZARPANĄ WOŁOWINĄ BBQ I KONFITURĄ Z CEBULI
PRZYGOTOWANIE:
Zaczyn
W jednym rondelku rozpuść masło (nie gotuj), w drugim rondelku podgrzej mleko (nie gotuj).
W dużej misce połącz rozpuszczone masło
i ciepłe mleko, następnie dodaj cukier, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Miskę z zaczynem drożdżowym odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Wyrabiamy ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż masa będzie elastyczne i jednolita.
Formowanie bułeczek
Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę (ciasto) podziel na 6 równych części i uformuj kształtne bułeczki.
Uformowane bułeczki rozłóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
Glazura i pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni(najlepiej grzałka góra dół)
Do wysokiego naczynia (kubeczka) wbij jedno całe jajko i zmieszaj dokładnie z 1 łyżką mleka. Wyrośnięte bułeczki wysmaruj powstałą glazurą z mleka i jajka. Posyp sezamem.
Bułeczki wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Grillowany ananas
Obierz ananasa, wytnij twardy środek i pokrój w plasterki. W kubeczku zmieszaj olwię z ostrą papryką, odstaw na ok pół godziny do lodówki. Grilluj kilka minut z obu stron na rozgrzanej patelni.
Składamy burgera
Wołowinę BBQ Wekownia przygrzej wg instrukcji, która znajduje się na opakowaniu.
Brioszki przetnij na pół, podpiecz kilka minut w piekarniku lub na grillu.
Na połówce podpieczonej brioszki połóż plaster ulubionego żółtego sera (ja wybieram cheddar) posmaruj ulubionym sosem, następnie posmaruj konfiturą z czerwonej cebulii Wekownia, połóż plaster pmidora, sałaty, ogórka zielonego lub kiszonego, dalej idzie soczysta szarpana podgrzana wołowina BBQ i ciepły plaster grillowanego ananasa. Na sam koniec jeszcze ulubiony sos oraz druga połówka bułki, którą również można od spodu podpiec samą lub z serem.
Gotowe smacznego!