You are currently viewing Domowe brioszki z szarpaną wołowiną BBQ według WYLIZANY RONDEL

SKŁADNIKI:​

Brioszki (składniki na 6 szt.):

  • 450g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 250ml mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 50 g swieżych drożdzy lub 14 g suszonych
  • 80ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • sezam do posypania bułek

Glazura do brioszek:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Grillowany ananas:

  • pół świeżego ananasa – 6 plasterków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Do burgerów:

  • dwa słoiczki szarpanej wołowiny BBQ Wekownia
  • słoiczek konfitury z czerwonej cebuli Wekownia
  • grillowany ananas
  • ulubiony sos lub po prostu majonez i ketchup
  • ulubione dodatki np. sałata, pomidor, ogórki kiszone, świeża cebula
  • 6 plasterków ulubionego sera (ja wybrałam cheddar)

BRIOSZKI Z SZARPANĄ WOŁOWINĄ BBQ I KONFITURĄ Z CEBULI

Previous slide
Next slide

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn

W jednym rondelku rozpuść masło (nie gotuj), w drugim rondelku podgrzej mleko (nie gotuj).

W dużej misce połącz rozpuszczone masło
i ciepłe mleko, następnie dodaj cukier, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Miskę z zaczynem drożdżowym odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Wyrabiamy ciasto

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż masa będzie elastyczne i jednolita.

Formowanie bułeczek

Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę (ciasto) podziel na 6 równych części i uformuj kształtne bułeczki.

Uformowane bułeczki rozłóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce.

Glazura i pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni(najlepiej grzałka góra dół)

Do wysokiego naczynia (kubeczka) wbij jedno całe jajko i zmieszaj dokładnie z 1 łyżką mleka.  Wyrośnięte bułeczki wysmaruj powstałą glazurą z mleka i jajka. Posyp sezamem.

Bułeczki wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

Grillowany ananas

Obierz ananasa, wytnij twardy środek i pokrój w plasterki. W kubeczku zmieszaj olwię z ostrą papryką, odstaw na ok pół godziny do lodówki. Grilluj kilka minut z obu stron na rozgrzanej patelni.

Składamy burgera

Wołowinę BBQ Wekownia przygrzej wg instrukcji, która znajduje się na opakowaniu.

Brioszki przetnij na pół, podpiecz kilka minut w piekarniku lub na grillu.

Na połówce podpieczonej brioszki połóż plaster ulubionego żółtego sera (ja wybieram cheddar) posmaruj ulubionym sosem, następnie posmaruj konfiturą z czerwonej cebulii Wekownia, połóż plaster pmidora, sałaty, ogórka zielonego lub kiszonego, dalej idzie soczysta szarpana podgrzana wołowina BBQ i ciepły plaster grillowanego ananasa. Na sam koniec jeszcze ulubiony sos oraz druga połówka bułki, którą również można od spodu podpiec samą lub z serem.

Gotowe smacznego!

POTRZEBNE DO PRZEPISU:

Previous slide
Next slide