You are currently viewing Świąteczne ciastka Lizner według przepisu POSYPANE

SKŁADNIKI:​

• 300g mąki pszennej
• 75g mielonych orzechów laskowych
• 1/2 łyżeczki soli
• 200g drobnego cukru
• 225g masła w temperaturze pokojowej
• 1 duże żółtko
• 1 duże jajko
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie mylić z aromatem!) lub cukru z prawdziwą
wanilią
• Konfitura malinowa by WEKOWNIA

BAWELLOWE CIASTECZKA

Previous slide
Next slide

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać mąkę, orzechy laskowe i sól.

W dużej misce mikserem elektrycznym ubić
masło i cukier bladożółty kolor.

Chcemy dodać ciastu trochę lekkości, co da nam lżejsze
ciastko o lepszej teksturze. Mieszać na średnich obrotach przez około 2-3 minuty. Dodać
żółtko i ubić do całkowitego połączenia, potem dodać jajko.

Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie ubić do połączenia.

Dodać mąkę i mieszać na wolnych obrotach, aż mąka
zostanie wmieszana w ciasto. Uważaj, aby na tym etapie za długo nie miksować ciasta,
ponieważ spowoduje to, że ciasteczka będą za twarde.

Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat i delikatnie uformować rękami w jednolite
ciasto. Podzielić na dwie równe porcje, zawinąć w folię spożywczą, a następnie wstawić
do lodówki do stężenia (1-2 h).

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 160°C (termoobieg) i wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować porcję ciasta na grubość około 3-4 mm, a następnie za pomocą foremki (może być serduszko, może być inna) wyciąć jak najwięcej ciastek, odkładając skrawki na bok.

Umieścić ciasteczka na
przygotowanych blachach do pieczenia.

Jeśli nie chcesz upiec wszystkich ciastek na raz, możesz na tym etapie włożyć zafoliowane ciasto ro zamrażarki i trzymać przez miesiąc. W razie ochoty lub
niespodziewanych gości wystarczy je odmrozić i odpiec.

Z połowy ciastek, za pomocą malutkiej foremki wyciąć środek. Piec w rozgrzanym
piekarniku przez około 13-16 minut lub do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić. Nie
chcemy ich za mocno rumienić, smaczniejsze są jasne z zarumienionymi bokami.

Odstawić na kilka minut do ostygnięcia na blasze do pieczenia, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Na każde ciastko nałożyć niepełną łyżeczkę dżemu malinowego i rozprowadzić lekko w kierunku krawędzi. Posypać wszystkie górne ciasteczka cukrem pudrem, a następnie złożyć. Najlepsze są takie na świeżutko złożone

POTRZEBNE DO PRZEPISU: