Produkty bogate w żelazo

Produkty bogate w żelazo i jego rola w diecie

Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jego niedobór może obniżyć komfort życia i doprowadzić do różnego rodzaju schorzeń. Dlatego warto zadbać o jego właściwy poziom. Żelazo w jedzeniu to najlepsze źródło naszego dobrego samopoczucia. W czym jest żelazo? I jaką dokładnie odgrywa ono rolę? O tym w poniższym artykule.

Żelazo – jaka jest jego rola w organizmie

Żelazo wspiera procesy prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety dość często znaczenie tego pierwiastka jest bagatelizowane, co wpływa na pogarszający się stan zdrowia i tym samym jakość życia. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w wyniku niedoboru żelaza, oprócz niedokrwistości, może wystąpić udar, choroba niedokrwienna serca czy zaburzenia hormonalne.

Najważniejszą rolą żelaza jest dostarczanie tlenu do naszych narządów i mięśni. Pierwiastek występuje w enzymach, wspiera ich działanie i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Wykorzystywany jest również w procesie powstawania erytrocytów w szpiku. Dodatkowo wpływa na metabolizm cholesterolu oraz uczestniczy w procesie usuwania szkodliwych substancji z wątroby i pomaga w regeneracji mięśni.

Warto również zaznaczyć, że żelazo ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii. Warto zatem sprawdzić, co ma dużo żelaza i wzbogacić swój codzienny jadłospis o wskazane produkty.

Zobacz także: Piramida zdrowego żywienia

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo

Instytut Żywności i Żywienia określił Normy Żywienia dla populacji Polski zgodnie, z którymi poziom zalecanego, dobowego spożycia żelaza dla kobiet wynosi 18 mg (po 50 roku życia spada on do 10 mg na dobę), a u mężczyzn 10 g. W przypadku młodzieży w przedziale wiekowym 12 – 18 lat wartości plasują się odpowiednio: dziewczęta – 15 g, chłopcy – 10 mg. Należy również zaznaczyć, że poziom zapotrzebowania na żelazo znacząco wzrasta, kiedy kobieta jest w ciąży. Wynosi on wtedy 27 mg na dobę.1

Niedobór żelaza – jakie są jego objawy i skutki

Najczęstszym objawem niedoboru żelaza jest niedokrwistość, której najgroźniejszym skutkiem jest anemia. Towarzyszą jej m.in.: zmęczenie, kołatanie serca, zawroty i bóle głowy. Oprócz tego niski poziom tego pierwiastka w organizmie wywołuje również:

  • senność,
  • obniżoną sprawność fizyczną,
  • wypadanie włosów,
  • powstawanie zajadów,
  • obniżoną sprawność umysłową,
  • osłabienie kondycji paznokci,
  • częste infekcje.

Źródła żelaza w diecie

Roślinne źródło żelaza

W produktach roślinnych występuje tzw. żelazo niehemowe. Jest ono trudniej wchłaniane przez nasz organizm (wchłania się do krwi w 3-10%) od żelaza hemowego obecnego w produktach pochodzenia zwierzęcego. W czym jest żelazo niehemowe? Występuje m.in. w takich produktach, jak:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • orzechy,
  • kasza gryczana i jaglana,
  • ziarna maku, siemienia lnianego, słonecznika,
  • pestki dyni,
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica),
  • liście warzyw (szpinak, jarmuż, natka pietruszki),
  • kiełki roślinne,
  • warzywa (brukselka, brokuł, zielony groszek, buraki),
  • suszone owoce (morele, brzoskwinie, rodzynki).

Jeśli szukasz gotowych potraw z dużą ilością żelaza, sprawdź nasze smarowidła: wegańska pasta z fasoli, pasta z suszonych pomidorów i nerkowca.

Produkty pochodzenia zwierzęcego z dużą zawartością żelaza

Produkty bogate w żelazo, to także produkty pochodzenia zwierzęcego. W ich przypadku wchłanianie żelaza jest na wyższym poziomie (nawet trzykrotnie) niż w przypadku produktów roślinnych. Co ma dużo żelaza hemowego? Są to przede wszystkim:

  • kurze jaja,
  • ryby i owoce morza,
  • mięso i drób (najwięcej żelaza zawiera wołowina i wieprzowina),
  • podroby (np. wątróbka z gęsiny, nerki, serca).

W ofercie naszego sklepu znajdują się m.in.: pasztet z gęsi, szarpana wołowina BBQ, czy gulasz z dzika, które zawierają duże dawki żelaza.

Przyswajanie żelaza przez organizm – produkty ułatwiające i utrudniające wchłanianie

Spożywanie produktów bogatych w żelazo jest najwłaściwszą i najzdrowszą drogą do zwiększenia jego poziomu w naszym organizmie. Warto posiadać wiedzę, w jakich produktach jest żelazo i zadbać o odpowiednią dietę, która ułatwi jego wchłanianie.

Jednym z głównych czynników, który ułatwia wchłanianie żelaza jest obecność witaminy C w posiłku. Warto zatem komponować dania w taki sposób, by znalazły się w nich również np. paprykę, kalafior, owoce cytrusowe. Dobrym pomysłem jest również spożywanie produktów fermentowanych (ogórki kiszone, kapusta). Oprócz witaminy C zawierają one kwas mlekowy, który również zwiększa wchłanialność żelaza.

Istnieją również produkty, które hamują wchłanianie tego pierwiastka. Należy unikać łączenia posiłków bogatych w błonnik i wapń (nie można ich spożywać w dużych ilościach). Warto też ograniczyć picie herbaty, kawy czy wina. Najlepiej odczekać ok. 2h zanim sięgniemy po jeden z tych napoi.