Pigwa pospolita (cydonia oblonga) to produkt, który na stałe powinien zagościć w naszym codziennym menu. Posiada bowiem szereg drogocennych właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Choć sam owoc nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, to wartości odżywcze pigwy z powodzeniem przemycane są w takich przetworach jak: nalewka, dżem czy syrop z pigwy. Jakie wartości odżywcze i jakie właściwości posiada pigwa? Czy istnieją przeciwwskazania do jej spożywania? Ten temat przybliżymy w poniższym artykule.
Wartości zdrowotne i odżywcze pigwy
Pigwa to owoc, który posiada właściwości prozdrowotne wynikające przede wszystkim z jej bogatego składu. Jest ona przede wszystkim źródłem: witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, witaminy A i wapnia. Zawiera również kwas foliowy, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo – naczyniowego. Wartość energetyczna pigwy wynosi 57 kcal, w tym: białko ogółem – 0,40 g, tłuszcz – 0,19 g, węglowodany – 15,30 g, błonnik – 1,9g.
Pigwa ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Doceniane są przede wszystkim jej właściwości:
- bakteriobójcze,
- przeciwzapalne,
- obniżające ciśnienie krwi,
- ułatwiające walkę z przeziębieniem i grypą,
- oczyszczające,
- regulujące poziom cholesterolu,
- regenerujące wątrobę,
- zapobiega chorobom nowotworowym.
Witaminy i minerały zawarte w owocu pigwy powodują, że jej spożywanie zalecane jest w szczególności w okresie jesienno – zimowym, czyli czasie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że pigwa stosowana jest także zewnętrznie. Przyspiesza gojenie ran i łagodzi podrażnienia skóry.
Pomysły na wykorzystanie pigwy – 3 przepisy
Ze względu cierpki, kwaskowy smak i dużą twardość owoce pigwy nie nadają się do spożycia na surowo. Właściwości pigwy przyswajane są przez nasz organizm w innych formach. W szczególności popularne są jej przetwory, takie jak: sok z pigwy, syrop z pigwy, nalewka czy dżem z pigwy.
Sok z pigwy
Aby przygotować pyszny sok z pigwy wystarczą nam jej owoce i cukier (1 kg pigwy, 1 kg cukru). Na początku owoce pigwy trzeba umyć, obrać i oczyścić z nasion. Następnie należy je zetrzeć na grubej tarce, umieścić w słoiku (ok 3/4 jego wysokości), zasypać cukrem, nakryć gazą i odstawić. Po kilku dniach odlać powstały sok, rozlać go do butelek i pasteryzować przez ok 10 – 15 min.
Właściwości lecznicze soku z pigwy są ogromne. Należy jednak pamiętać, nie można go pić w nieograniczonych ilościach. Zaleca się spożywanie go 2 razy dziennie po 25 ml.
Dżem z pigwy
Przygotowanie dżemu z owoców pigwy nie jest trudnym zadaniem. W pierwszej kolejności trzeba je obrać, usunąć z nich pestki, opłukać i pokroić w kawałki. Pokrojone owoce umieścić w garnku, dodać sok z cytryny, zalać wodą i dusić, aż staną się miękkie. Na końcu dosypać cukier i gotować, aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną masę z owoców należy umieścić w słoikach i szczelnie zamknąć.
Nalewka z pigwy
Przygotowanie nalewki z owoców pigwowca jest niezwykle proste i wymaga posiadania zaledwie trzech składników: 2 kg owoców pigwy, 1 litr spirytusu (70%) i 1 kg cukru. Pierwszym zadaniem jest umycie, obranie owoców i usunięcie z nich nasion. Kolejny krok, to pokrojenie ich w drobne kawałki. Tak przygotowane owoce umieszczamy następnie w dużym słoju, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 tygodnie. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy do niego spirytus. Odstawiamy na ok. miesiąc, również w ciepłym miejscu. Po miesiącu przefiltrowujemy nalewkę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne miesiące. Warto pamiętać, że im dłużej nalewka czeka na pierwsze spożycie, tym jest ona smaczniejsza.
Szybki sposób na wzmocnienie odporności – herbata z sokiem z pigwy
Herbata z cytryną to najbardziej popularny napój rozgrzewający na jesienne i zimowe dni. Jednak to pigwa oferuje nam coś więcej. Oprócz witaminy C (z której tak popularna jest cytryna) posiada szereg dodatkowych wartości odżywczych, które wspierają naszą odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu. Wystarczą trzy łyżeczki soku na szklankę herbaty, by nabrała ona wyjątkowego, aromatycznego smaku.
Sok z pigwy – przeciwwskazania
Właściwości zdrowotne soku z pigwy są nieocenione. Niestety nie dla wszystkich jest on wskazany. Przeciwwskazania dla spożywania soku z pigwy to mi.in.:
- ciąża,
- cukrzyca,
- stosowanie diety ubogopotasowej,
- alergia na pigwę,
- odchudzanie.
Należy również pamiętać, że regularne spożywanie pigwy i jej przetworów przyspiesza metabolizm i oczyszcza jelita. Jeśli borykamy się z nadwrażliwością jelit, to powinniśmy ograniczyć jej spożywanie.