You are currently viewing Nasza historia – poznaj Wekownię!

Koncept WEKOWNIA narodził się w trudnych czasach pandemii, które w szczególny sposób dotknęły branżę gastronomiczną i zmusiły nas do poważnych ograniczeń w normalnym działaniu. Postanowiliśmy wykorzystać doświadczenie Szefów Kuchni restauracji Grupy Bawełna i przeciwstawić się niełatwej sytuacji, w której się znaleźliśmy. Tak oto powstał całkiem nowy projekt – Wekownia czyli weki rzemieślnicze Restauracji Bawełna. 

Smaki restauracyjnych dań, klasycznych potraw, smarowideł i konfitur zamknęliśmy dla Was w szklanych słoikach, stosując najbardziej znaną i tradycyjną metodę konserwacji, czyli pasteryzację. Stosowany przez nas proces, nie wpływa negatywnie na smaki oraz wartości odżywcze produktów. Swoją uwagę koncentrujemy na tworzeniu naturalnych przetworów, bez konserwantów, bez  barwników oraz bez zagęszczaczy, dążąc do uzyskania dietetycznych i zdrowych posiłków.

Szefowie Kuchni naszych restauracji są pomysłodawcami każdego dania w słoiku. Tworzą dla Was produkty najwyższej jakości, wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych składników, dokładając od siebie serce, pasję i ogromną dawkę kreatywności i smaku. W myśl zasady: DOBRE, BO LOKALNE, produkty do naszych gotowych dań, przetworów oraz smarowideł pozyskujemy od lokalnych dostawców. W naszym asortymencie posiadamy aktualnie blisko 45 zdrowych produktów i nieustannie pracujemy nad tworzeniem nowych.

W WEKOWNI znajdziecie gotowe zupy  w słoikach takie, jak: krem z buraka, łódzką zalewajkę, zupę z jesiotra i sandacza z wersji łagodnej i pikantnej oraz flaki wołowe. Szeroki wybór dań gotowych znanych z menu łódzkich restauracji także może Was zaskoczyć.  Stracetti di filetto z restauracji Bawełna i szarpana wołowina BBQ na stałe goszczą w codziennych propozycjach łódzkich lokali. Powróciliśmy także do tradycyjnych potraw takich, jak klasyczny staropolski bigos, kapusta z grochem, pasztet z gęsi premium czy autorski paprykarz z dobrym składem. Udało się nam w nowoczesny sposób nawiązać do dań, które przypominają klasyczne polskie posiłki. Smarowidła wytrawne są za to idealnym rozwiązaniem na śniadanie w plenerze bądź posiłki w podróży. Rillettes wieprzowy lub humus klasyczny świetnie smakują w towarzystwie świeżo wypiekanego pieczywa. Nie brakuje również słodkości. Krem orzechowo-czekoladowy Bawella bez dodatku oleju palmowego, konfitura z żurawiny i jabłek lub naturalna konfitura malinowa nawiązują do letnich smaków, pozwalając im zostać z nami na dłużej, a rozgrzewający syrop z pigwy jako dodatek do herbaty pokona każdy jesienny wieczór.

Nasze przetwory są dobrymi daniami dla dzieci. Jeszcze nie spotkaliście małego Niejadka, który nie skusiłby się na dżem z pomarańczy, naszą zdrową Nutellę – Bawellę bądź naleśniki z marmoladą pigwową.

W naszej ofercie znajdują się także dania wegeteriańskie. Pasztet z fasoli jest idealnym zamiennikiem każdej innej mięsnej pasty, a przy produkcji zdrowych konfitur nie używamy składników pochodzenia zwierzęcego.

Długie terminy ważności naszych dań gotowych i smarowideł umożliwiają ich bezproblemowe przechowywanie. Nie wymagają także trzymania ich w lodówce, co pozwala na magazynowanie słoików w wygodny i komfortowy sposób. To idealna propozycja gotowych dań na wszelkiego typu wyjazdy. Gotowe dania na żagle, posiłki w górach lub śniadania w parku na trawie to, w dużym skrócie, nasza specjalność.

Cieszymy się, ze dzięki nam każdy z Was może zaopatrzyć się w domu w gotowy posiłek w słoiku, który smakiem nawiązuje do propozycji restauracyjnych. Nasze weki to nie tylko dania gotowe do mikrofalówki, ale także inspiracja do wykorzystania ich jako element własnego kulinarnego pomysłu. Bez trudy sami stworzycie burgera z szarpaną wołowiną BBQ, wybierając tylko rodzaj pieczywa oraz dodatki do już przygotowanego mięsa. Dzięki WEKOWNI możecie bez trudu przygotować to danie także w podróży.

Jednym słowem smarowidła, naturalne konfitury, kremy warzywne i dania gotowe WEKOWNI pomogą w przygotowaniu zdrowego posiłku, najwyższej jakości.