Na początek przygotowaliśmy 3 dania gotowe z mięsem z dzika, a przed nami wiele pomysłów na kolejne produkty.
Dlaczego dania z dziczyzną ?
Pod względem wartości odżywczych mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz najwyższym poziomem żelaza w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny.
Dziczyzna jest też niskokaloryczna, ma ok. 110-130 kcal w 100 g. – Niewiele więcej niż kurczak czy indyk, które mają ok. 90 kcal w 100 g, dodatkowo to w dziczyźnie jest mało cholesterolu, ok. 80 mg na 100 g, dzięki czemu mogą go jeść również osoby na diecie niskocholesterolowej.
W Wekowni przygotowaliśmy gotowe dania, idealnie doprawione i skomponowane. Wystarczy je podgrzać i dodać do nich makaron, kaszę lub kromkę ulubionego pieczywa.